Предвиждат се глоби от 1000 лева за нерегистрираните билкари, съобщиха от РИОСВ Хасково. Всички, които се занимават с изкупуване, заготвяне и продажба на билки имат време да се регистрират като такива до 31 януари т.г.
Те трябва да опишат точно дейността си, количествата билки и региона от който са събирани.

В Хасковско има само три пункта за изкупуване на билки, гласи неофициална информация. Има двама билкари, които са популярни не само в България, а и в цяла Европа.  Това са Дончо Тонев от Хасково, които има създадена свои собствени билкови комбинации за лекуване на алергии и страхови неврози. Другият билкар, Халил Баев е от Харманли и стана известен с това, че с билки излекува няколко момчета от множествена склероза.
За съжаление известният като Министъра на билките Иван Бързински от Наречен почина преди няколко дни на 95 годишна възраст. Преди това успя да предаде своите уникални рецепти и опита си в билкарството на хасковлията Дончо Тонев.
Иван Бързински беше известен още като лечителя на Централния комитет на БКП. При него по социалистическо време идваха всички министри на Тодор Живков, за да ги лекува от преяждане и препиване. Иван Бързински имаше над 500 уникални билкови комбинации, които е съставял през годините за отделните заболявания.
Регистрацията на билкарите в региона, казаха за БЛИЦ от екоинспекцията, ще помогне да се проследят възможностите за използване на ресурсите от даден вид лечебно растение, както и да се определи необходимостта от налагане на забрани или режими на бране на някои от видовете. Както например е наложена забрана за бране на блатното кокиче, което расте в землището на Любимец.
Известно е още, че на много се събират риган, чубрица, лайка, шипка и двата вида градински чай – салвия и гръцки, както и лавандула, и липа. Сред изкупуваните видове билки има и някои по-интересни видове като евкалипт, дафинов лист, канела и розмарин, използвани основно като подправки, както и кестени.

В Хасковски регион може да се намери и мистичната билка демир бозан, известна още като билката на ходжите. Тази билка расте само по местата, където таралежите правят любов, а това обикновено са недостъпни места. Няколко листенца от тази билка се харчат за около 300-400 лева, защото се знае, че който я притежава става богат, щастлив и влюбен до края на живота си. /Тодорка Николова, БЛИЦ