Жителите на Земята ще могат днес да наблюдават слънчево затъмнение, а Новосибирск ще стане най-големият град в света, който ще бъде в зоната на пълно слънчево затъмнение.
Слънчево затъмнение става, когато, движейки се около Земята, Луната попада между Земята и Слънцето и напълно или частично го закрива, хвърляйки сянката си върху повърхността на нашата планета. Природното явление ще започне в 12,21 ч. българско време в крайните северни части на Канада близо до залива Куин Мод. След това, придвижвайки се на изток, лунната сянка ще мине през островите от Канадския Арктически архипелаг и ще стигне до Северния Ледовит океан.

Директорът на Варненската обсерватория “Николай Коперник” Иван Иванов съобщи, че днес по обед в България ще станем свидетели на частично слънчево затъмнение. То ще се вижда по-добре от източната част на страната ни отколкото от западната, като за Варна то ще е 17 процента в максималната си фаза.

Пълното слънчево затъмнение ще се вижда от Земята от ивица с ширина около 200 км., която ще минава през северните острови на Канада, Северния полюс, Сибир, Новосибирск, Монголия, Китай и Тибет. Такова пълно затъмнение се наблюдаваше от България на 11 август 1999 г., а следващото пълно, което ще може да се види от територията на страната ни ще е след 2070 г., посочи още директорът на Обсерваторията.

Слънчевото затъмнение не трябва да се наблюдава с невъоръжено око, а само през много тъмно стъкло и то за няколко секунди, иначе има риск от ослепяване. Заснемането на природния феномен също трябва да се осъществява само със поставени специални филтри на фотоапаратите, защото в противен случай у тях ще се появят технически поражения. Само пълната фаза на слънчево затъмнение може да се снима с обикновен фотоапарат, защото тогава светлината е много слаба. /БЛИЦ