Ако още не сте готови с един от задължителните сладкиши за Новогодишната нощ, ето една страхотна рецепта за баклава на известния готвач Джейми Оливър.
<strong>&nbsp;Продукти:</strong><br /> 125 г разтопено масло плюс допълнително за намазване<br /> 200 г счукани орехи<br /> 200 г счукан шамфъстък<br /> 75 г кафява захар<br /> 1 чаена лъжичка канела<br /> 150 г бяла захар<br /> 2 яйца<br /> 270 г точени кори<br /> 75 мл течен мед<br /> сокът на половин лимон<br /> <strong><br /> Приготвяне:</strong><br /> Загрейте фурната на 180 градуса и намаслете тава за печене с размери 30 на 18 см. В купа смесете ядките, канелата, кафявата захар и 50 г от бялата захар. Добавете яйцата, 100 г разтопено масло и разбъркайте добре. Затоплете и останалото масло, за да намажете с него и корите.<br /> <br /> Сложете на дъното на тавичката една кора и оставете краищата й да излизат извън тавата. След това я намажете с масло. Наредете отгоре останалите кори, като мажете всяка една с масло и оставяте краищата им да висят извън тавата. Още веднъж разбъркайте плънката и я изсипете върху последната кора.<br /> <br /> Сгънете висящите краища на корите към центъра, така че да се получи неравна повърхност. Не се старайте да покриете напълно плънката, защото идеята е част от нея да се вижда. Печете докато баклавата стане хрупкава (около 45 минути може и по-малко, зависи от фурната).<br /> <br /> През това време в тенджера сложете меда, останалата бяла захар, лимоновия сок и 100 мл вода. Оставете сместа да заври и на бавен огън варете около 5-10 минути. Свалете тенджерата от котлона и оставете да изстине.<br /> Извадете баклавата от фурната и я залейте със сиропа. Когато изстине напълно, поръсете с шамфъстък и сервирайте.<br /> Източник: az-jenata<br />