Жалбоподател, който се е превърнал в "абонат" за съда със стотиците си жалби, е арестуван заради заплахи със смърт срещу съдия Райна Мартинова от Софийския градски съд (СГС), съобщава „Правен свят“.
 

Историята на съдия Мартинова е като в трилърите. Заканата за убийство срещу нея била отправена директно в съдебната зала, като гласяла, че "ще й отреже главата".
 
Заплахата била съпроводена и с груби обиди и нецензурни думи, които са записани и дори фигурират в протокола от заседанието. Това не е и първото дело, което магистратът гледа по жалби на мъжа.
 
Съдия Мартинова е била докладчик по десетки жалби, с които Добрев е залял съда.
 
По искови молби, подадени от него, в СГС се гледат 250 граждански дела, едно от които е и делото, по което съдия Мартинова е била заплашена с убийство.
 
Целият тормоз върху съдийката от страна на Момчил Добрев обаче не се изчерпа дотук. Всичко започва през 2019 година, когато тя е получила описаната заплаха в съдебната зала. След това арестуваният мъж намерил домашния адрес на магистрата, както и тези на майка й и брат й.
 
В резултат на това той започнал да изпраща писма и листовки на съдията и близките й отново със закани за физическа саморазправа. Флайер със закани залепил и на служебния автомобил на съпруга на съдийката.
 
Нещо повече, Добрев дори започнал да следи съдия Мартинова и да посещава лично домашния й адрес, докато в крайна сметка тя не подала сигнал в прокуратура и до председателя на СГС Алексей Трифонов.
 
Заради смъртните заплахи срещу нея и семейството й, на съдия Мартинова дори е била назначена охрана.
 
"Изключително съм притеснена, тъй като този човек навлезе не само в моето лично пространство, но и в това на семейството ми. Притеснена съм защото това е пряка заплаха за моята сигурност. Благодаря за бързата реакция на ръководството на СГС и ГДО, но се притеснявам, ако го пуснат какво може да се случи", коментира пред "Правен свят" съдия Мартинова.
 
Прокуратурата вече е поискала постоянно задържане под стража за Момчил Добрев, като Софийският районен съд (СРС) ще разгледа мярката му в 16:00 ч., съобщиха от СГС.