Папа Франциск ще яде в Раковски печено ястие със зеленчуци, а жената, която ще го приготви, сподели пред камерата на bTV, че много се вълнува.

Казвала съм на отец Румен, че много хора са идвали и само на папата не съм готвила и той ми каза да внимавам какво си пожелавам, заяви Иванка Плачкова, която от 14 години е доброволец в храма „Свети Архангел Михаил“ и помага с готвенето.

Иванка ще трябва да приготви храна за 40 души от делегацията на папата.

В празничното меню са включени и салати, и супа. За десерт пък светия отец ще си хапне кисело мляко.

Всички в Раковски се вълнуват от посещението на светия отец. 

Пътят на папа Франциск ще мине покрай една от местните забележителности – жилищен блок с лика на единственият досега папа, посетил България. Хората са предупредени да съберат прането от балконите, пише "Флагман".

"Чувството е невероятно да чакаш светия отец", каза кметът на Раковски Павел Гуджеров.

„На петгодишния ми син казах, че той е много добър дядо, който помага на всички нуждаещи се и той няма търпение да се срещне с папа Франциск. Малко е трудно да обясниш на малко дете, че папата е наместникът на Господ на Земята“, добави градоначалникът.

Веднага след литургията в църквата „Пресвето сърце Исусово” в Раковски папата ще обядва с монахините в манастира на сестрите францисканки. На помощ на Иванка Плачкова пък, ще дойде не кой да е, а кулинарният гуру шеф Иван Манчев, разбираме от Нова тв.

„На кардиналите ще бъде поднесено едно страхотно ризото с морски дарове. След това ще приготвим свинско печено с пюре и сос от трюфел. Ще има и салата от розови домати, печени чушки, сирене и пресен босилек, както и крем супа от зеленчуци”, разкри шеф Манчев. И допълни, че трябва да бъдат приготвени общо 50 порции.