От днес така наречените „зелени коридори“ са с нов час. Вместо от 8 до 10 сутринта, възрастните хора над 65 години могат да пазаруват от 13.30 до 16.30. В този отрязък от време по-младите нямат право да влизат в магазините, предава Нова тв.

Зелени коридори са в сила от днес и за аптеките - от 8 до 10 и от 13.30 до 16.30 ч.  

„Разбира се ще изпълним всички разпореждания на здравното министерство. При нас тези коридори стават 4 часа и половина от работното време на аптеката. Според нас това е твърде много.


Най-вероятно ще доведе до концентриране на млади хора, които са огромна част от нашите пациенти. Това може да доведе до увеличаване на риска“, казва председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

Според него и сега има опашки по аптеките, защото хората се презапасяват с медикаменти.

„Най-доброто решение беше при първото затваряне. Когато имаше зелен коридор между 8 и 10 часа, но беше разрешено възрастните да пазаруват и по всяко време извън този времеви участък“ каза Костов.

Той обясни, че след срещата на министъра с представители на бранша са публикувани над 530 аптеки, които са подбрани да покриват територията на страната равномерно.

„Още вчера започнаха да пристигат количества в аптеките, които са пресметнати да достигнат за всички. Надявам се да има и обещаните регулярни доставки“, каза той.