Ръководим се от европейски правила. Стандартните мерки са в трикилометровата зона, където е установен вирусът, животните се евтанизират. Така се действа при такива ситуации. Това каза в сутрешния блок на bTV директорът на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев.

Евтаназията се извършва на базата на изследване, извършено на 19 юни. На 23 юни изпращаме същата проба в референтната лаборатория на Европейския съюз и получаваме потвърждение, че нашето изследване е правилно. На 25 юни издавам заповедта за акцията, обясни д-р Илиев.

Прилагаме експресни мерки. Те са необходими. Не избиваме безпричинно животните. Взели сме 600 проби. Възможно е от тях да излязат още положителни, добави той.

Когато се прилагат тези мерки, собствениците не се предупреждават, тъй като те се опитват да спасяват животните. Има много такива случаи по света. В случая е застрашена сигурността на страната, подчерта шефът на БАБХ.

Той призна, че ситуацията с информацията към хората е била разбалансирана.

Д-р Дамян Илиев уточни, че до този момент не му е искана оставката. Ако не мога да си върша работата, ще си подам оставката, заяви той.

В отговор на въпрос д-р Илиев бе категоричен, че стадото на баба Дора няма да оцелее и животните ще бъдат избити.