Днес наши инспектори запечатаха един склад в Силистра, в който се съхраняват храни от Румъния. Това е забранено, защото в северната ни съседка има чума. Складът е голям и затворен. Магазинът, който е зареждал от този склад, също е затворен.

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на БАБХ. "Най-честите проблеми при нашите проверки са храните с изтекъл срок. Мъката е, че всеки се опитва да изкара по някой лев. Най-честото оправдание е - грешка. Съветвам гражданите да си купуват само конвенционални храни от контролираните магазини и вериги. Да не си купуват храни от улицата и от бабата на село. Козата на бабата на село може да е болна и това да не ѝ личи, но това е опасно за здравето на хората", даде пример д-р Илиев.

"Всички взети проби показаха, че има чума. Сега трябва да докажем на нашите партньори, че България не е опасна страна. В последните години влязоха нови зарази, които не са познати на колегите, а и в света. Такъв приемр е дерматитът по говедата. Правителството тогава отпусна 11 млн. лева за справяне с тази тежка болест. ЕС ни възстанови 7 млн. и се оказа, че с 4 млн. сме спасили бизнес за милиарди. Предали сме семейството от Болярово, което не допуска наши експерти да вземат проби, на прокурор и чакаме неговото решение. Навремето такива случаи са били криминализирани", коментира шефът на БАБХ темата за чумата по дребните преживни животни.

"Птичият грип е огромен проблем за България. Птиците разнасят този вирус клинично и без да умират от него. Птичият вирус се предава лесно. Птици трябва да се купуват само от магазините. Купувайте само там, където контролираме", повтори д-р Илиев.

"Последните три години няма взривове на хранителни натравяния в цялата страна, не само по курортите. Това се дължи на добрия контрол от страна на агенцията", похвали се той.