Оценявайки риска, трябва да започнем да се отваряме поетапно и с ясно разчертан план. Това заяви пред Нова телевизия председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. 

"Доброто от тези два месеца на извънредно положение е, че имахме сблъсък с нещо неочаквано. Ясно стана, че някои се заразяват и не боледуват, а други боледуват много тежко", добави той.

Според него, благодарение на това, цялото общество е разбрало, че трябва да се спазват определени хигиенни мерки, които са лесни за изпълнение. Ако всеки ги спазва, няма да бъдат необходими колективни мерки, смята още той.

"Смятам, че българското общество достатъчно добре се запозна с коронавируса и мерките. За всички стана ясно, че това се случва в целия свят и води до тежки последици за някои хора. Според мен това, което казва Щабът, е много важно.

Ако излезем от локалното разпространение и имаме данни за дифузно разпространение и увеличение на броя на заразените и приетите в болници, това е нещото, което трябва да ни притеснява ", добави д-р Маджаров. Според него обявените заразени до момента са локализирани в огнища и това е благодарение на взетите до момента мерки.

"Със сигурност сега е дошъл моментът да възстановим контактите с пациентите. Да живееш, без да си правиш профилактични прегледи, означава да не си отговорен за собственото си здраве. Това е нашата задача - да успокоим пациентите.

Запазвайки си предварителен час, взимайки предпазни мерки, да посетят лекар", съветва д-р Маджаров, но препоръчва да се избягва струпването пред лекарските кабинети. Според него със сигурност има пациенти с тежки заболявания, които са се влошили по време на извънредното положение.