Филмът „Само защото бяха българи“ е излъчван и ще бъде излъчен, просто не този понеделник, а другия. Това каза ексклузивно за Tribune.bg генералният директор на БНТ Емил Кошлуков по повод разразилия се скандал с лентата, която беше заложена в програмата и после бе сменена.

„Тогава предаването „История.бг“ е посветено на 150 години от рождението на Гоце Делчев. И за да се получи цялостен тематичен блок, след него е много по-добре да прокламираме и филм, който е по темата, затова е предвиден за понеделник  - 31 януари“, разясни Кошлуков.

Филмът на Милена Милотинова беше заложен в програмата на БНТ за 24 януари, но така и не се появи в ефир. Мнозина заподозряха, че причината е визитата на правителството на Северна Македония у нас и под натиска на управляващите се е наложило да бъде свален, за да не се разтълкува като провокация спрямо гостите ни от Скопие.

Заради случилото се младежите от ВМРО дори поискаха оставката на министъра на културата.

„Не ми се коментират спекулации и глупости. Казах ви как е програмирано, както е правилно. Когато има някакъв повод да развиеш темата. Нямам друг коментар“, каза още Кошлуков.

Справка в сайта на БНТ показва, че документалният филм „Само защото бяха българи“ действително вече фигурира в програмата на обществената медия за 31 януари от 22 часа, веднага след „История.бг“.

Неволно или не, объркването в програмата на „телевизията майка“ вероятно ще остави подозрения в част от българското общество за дипломатически ход от страна на правителството предвид деликатните отношения на страната ни с Република Северна Македония.