НАП е събрал 600 000 лева за година от сигнали, без да раздава награди. Това съобщи шефът на НАП Румен Спецов в ефира на Нова телевизия. Той изнесе цифри, свързани с предложението на Асен Василев за въвеждането на мярката „донос-бонус”, която бе отхвърлена от парламента.

От началото на годината са получени над 4500 сигнала за различни нарушения - от неиздаване на фактури и касови бележки, до неотчитане на доходи от на наеми, данъци и т.н., съобщи още Спецов.

Той обясни, че другата мярка - "ако не получиш касова бележка, не плащаш", съществува в Гърция и в Румъния и е въведена от 10 г. Той е категоричен, че тези мерки спомагат да се изсветлява икономиката. Същият ефект би трябвало да има и облагането на бакшиша.

Спецов коментира и продажбата на конфискувани от пияни и дрогирани шофьори автомобили. През седмицата НАП пусна на търг първите автомобили. За разлика от другите приходи, за тези изпълнителният директор на агенцията се надява не да растат, а да намаляват.

"Надявам се да има ефект от търговете на коли, отнети от пияни или дрогирани шофьори. Защото това, което се случва по пътищата е недопустимо", посочи Спецов. И допълни: "Вътрешното ми желание не е за търга. Въпросът е в рестриктивните мерки, които се предприемат срещу тези шофьори".

Той се надява, след като се продават първите автомобили, останалите шофьори "да проявяват повече внимание". "Ако не ще продължим. Това ни е вменено като задължение по закон", категоричен е изпълнителният директор на НАП.

НАП ще провери цялата финансова дейност на БФС, каза Румен Спецов. „Очаквам всичко да е наред, когато приключат проверките НАП ще изнесе данните", уточни той.

По "Барселогейт" обяви, че са установени задължени лица, които били обложени. За друг човек  с  несъответствие на доходите, който не е български гражданин, информацията за него е предадена на съответните чужди служби.

За проверките на българи с имоти в Гърция шефът на НАП съобщи, че от 2000 души само 3-ма не могат да докажат средствата, с които са си купили големи собствености. В Дубай пък нямало никакви проблеми.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук