Вчера за пореден ден огромно количество хора се събраха на триъгълника на властта в София, за да протестират. Някои от тях спазваха противоепидемиологичните мерки, докато други съвсем забравиха за смъртоносния коронавирус COVID-19. По повод това от БЛИЦ потърсихме шефа на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

"
Никой не смята, че няма вирус след мачовете. А след вчерашните протести рискът се увеличава. Най-рано след 7 дни ще може да видим с колко са се увеличили заразените", посочи той.

По думите на шефа на "Пирогов" за сега болниците се справят.

"Видяхме, че имаше и хора с маски, все пак бяха навън на дистанция. Вече дали ще продължи да се увеличава броят на заразените никой не може да каже. Всичко зависи дали се спазват трите "Д" (дезинфгекция, дистанция и дисциплина). Ако това не се прави - рискът се увеличава. По повод неправилното носене на маски и дали е опасно, проф. Балтов уточни, че няма нужда от коментар "това е ясно", посочи той.

По думите му, ако се увеличат болните, това ще доведе до намаляване на броя на леглата за пациентите с други заболявания.

"Засега София има потенциал да се справи със ситуацията", каза още проф. Балтов пред БЛИЦ.

Цанка ДОНКОВА, БЛИЦ