В рамките на две седмици ще може да се поставят 300 00 дози от ваксината на „Астра Зенека“, ако се вземе решение да не се пази втора доза. Това каза шефът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов след началото на имунизацията с ваксината в болничното заведение.

„Логистично ваксината на „Астра Зенека“ е много по-лесна за разпространение и употреба. Разчитаме, че ще се включат и общопрактикуващите лекари.

Ваксината изисква обикновен хладилник между 2 и 8 градуса. В един флакон има 10 дози, може да седи и на стайна температура - до 24 часа без да е отварян, до 6 часа, ако е отворен. В рамките на 6 часа трябва да ваксинираме 10 души, за да се употреби изцяло флакона. Това е ефектът на бързо разпространение и ваксиниране на много хора“, коментира проф. Балтов.

„В рамките на следващите четири седмици очакваме да дойдат 300 000 дози. Ако в понеделник се вземе решение, най-вероятно ще започне употреба на всички пристигнали дози.

300 00 ще могат да се направят в рамките на две седмици, а следващите, които идват ще са за втора доза, не по-рано от 60 дни.

Сега ще видите как рязко ще скочи броят на ваксинираните буквално в рамките на месец“, каза още Балтов. 


Изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов на свой ред съобщи, че дози от разлините ваксини не трябва да се комбинират. 

„В съответствие с разрешението за употреба на трите одобрени ваксини, това не трябва да бъде правено. Нито едно от клиничните изпитвания за ваксините, за които ЕК е сключила договор, не включва такава комбинация“, посочи той.

Кирилов посочи, че разпределението на 28 800 дози от „Астра Зенека“ ще бъде направено утре по време на заседание на ваксинационния щаб. Днес ще се поставят ваксини на в болниците „Пирогов“, „Александровска“ и ВМА.