Шефът на ресторантьорите обясни защо облекченията за заведенията всъщност са утежнения
Те искат намаляване на отстоянието от един метър на масите
За това ресторантьорите искат намаляване на отстоянието на един метър.
„Изпълнението на изискванията не е трудно, но ресторантьорите не искат да отварят заведенията, защото няма икономически смисъл да го правят.
За малките обекти е непосилно да има толкова големи разстояния между хората. За 50 кв. метра това означава 3 маси. Това не са облекчения, а утежнения“, смята Алибегов.
По думите му капацитетът на заведенията ще бъде намален наполовина, а разходите ще бъдат на 100 процента. „Наемодателите също няма да се съобразят с какъв капацитет ще работим и ще искат пълния наем на обектите си“, твърди шефът на асоциацията.
Ето защо днес рестораньорите ще се срещнат с министъра на туризма Николина Ангелкова днес, за да предложат по-малко отстояние между масите, ако не бъде откликнато на исканията им, тогава ще настояват и за отваряне и на закритите търговски площи.
Браншът ще поискат и нови икономически мерки за бранша. По думите на Алибегов мярката 60 към 40 не може да се използва от собственици на заведения, защото при нулеви приходи е непосилно за търговците да плащат осигуровки. Това е довело до масово пускане на служителите в неплатен отпуск.
За опазване на здравето на служителите и клиентите се предвижда въвеждане различен вход и изход на заведенията, дезинфектанти и други мерки. Спорно според бранша е носенето на маски и по-скоро ще предложат шлемове.
Колко са загубите на ресторантьорите не може да се прецени от началото на пандемията, смята Алибегов. „Загуби за бизнеса са огромни, инвестициите в първите месеци на годината бяха големи, защото се очакваха добри приходи“, завърши шефът на асоциацията на заведенията.
Последвайте ни
2 Коментара: