Идеята не е да се спре икономиката, а обратното. Искаме да опитаме виртуално да работят някои от секторите, които досега не са работили по този начин. Това заяви в ефира на Нова тв д-р Румен Хичев - председател на Щаба за бързо реагиране срещу коронавируса в САЩ.

"Най-опасната зона в самолета са редовете пред пътника, който е заразен и то не пътникът, който е заразен, а три-четири реда след него. Тоалетната на самолета също е сред най-опасните зони на машината", заяви експертът. 

"Един пътник с К-19, може да зарази всеки осми пътник, особено от редовете пред него", каза Хичев. 

"Рискът при пътуване с самолет е наличен и не е за пренебрегване. Помислете си обаче и какъв е рискът при други затворени пространства. Ако го пренесем, то той би бил същият в киното или ресторанта", заяви той. 

"Имам резерви към "зелените коридори" в България и имам определени резерви. Мисля, че ще има трудности пред най-уязвимата част от хората, без да има реална научна обосновка, тъй като, като се замислите, тези хора, които са в магазина и искаме да разделим в отделни потоци, са се разминавали с по-млади по улицата или в градския транспорт", каза експертът. 

"Слагаме изкуствени времеви прозорци пред тях и те не винаги може да се съобразят с това", каза Хичев. 

"Какъв е смисълът да разделяме хората в магазина, ако те преди това са били заедно в автобус или метро например", запита той.

"Ваксината на "Пфайзер" завърши клиничните изпитания в трета фаза и в момента е във фазата на технологична подготовка за масово разпространение. Тя ще бъде дадена първо на тези. които са изложени на по-голям риск и са на първа линия - лекари и полицаи", заяви Хичев. 

"Очаква се през декември да започне процесът на доставка. Поради технологичните предизвикателства, които стоят от момента на производство на ваксината до приложението й върху човек, подозирам, че ще се забави с два месеца някъде. В края на март предполагам, че ще достигне до крайния потребител. Това естествено е прогноза при най-добро стечение на обстоятелствата", поясни той. 

Той заяви, че категорично препоръчва всички да се ваксинират:

"Характеристиките на тази имунизационна технология, която досега не се е прилагала. Много хора имаха резерви към ваксините заради риска от странични ефекти. Тази РНК платформа обаче ваксинационния генетичен материал не минава през ядрото не човешките клетки и този риск отпада", уточни той. 

"При тази ваксина неудобствата са от логистичен характер и това, че трябва да се съхранява при минус 70 градуса по целзии", поясни Хичев. 

На въпрос какъв сценарий предвижда за България заради К-19:

"В момента надеждите, които се възлагат на тази ваксина са големи. Има над 90% успеваемост. Ако се приложи масово, ще реши проблема с пандемията", смята той.