Нищо необичайно няма в метеорологичната обстановка в страната. Все още сме в период на неустойчива атмосфера. Юни за повечето райони на България е характерен като най-дъждовния месец. През следващите дни целият процес ще се изнесе на изток и в Североизточна България. Валежи ще има в следобедните часове. Няма нещо, което да ни притеснява. Това каза пред БНР проф. Христомир Брънзов, директор на НИМХ.
 
„Слушах некомпетентни по въпроса хора, които обясняваха, че не могат 190 литра дъжд на квадратен метър да паднат за 20 минути. Лично аз съм виждал 250“, посочи той.
 
„Канализациите в градовете са оразмерени за средно количество валеж и когато има интензивен валеж, трябва време, докато канализацията успее да поеме водите и да ги изнесе“, подчерта проф. Брънзов по повод наводненията в населените места през последните дни.
 
„Основните язовири са с около 70% запълнени, така че имат още обем, за да бъдат напълнени. Това е добре, защото ще има вода за напояване, за енергетика, за питейни нужди. През същия период на миналата година язовирите бяха запълнени дори с 10% отгоре. Не очакваме големите реки да прелеят“, добави той.
 
„Ако стане такава синоптична обстановка, при която да идва южен вятър, вие знаете, че колите пожълтяват. Това е пясък от Сахара. Не съм чул за такава прогноза още. Събота и неделя ще е малко по-спокойно, особено в западната част, може да е въобще без валежи. Но ще продължи в следобедните часове, особено в планинските райони, да се вдигат тези конвективни облаци – атмосферата е неустойчива, и също ще има локални валежи. Но вече предполагаме, че не с тая интензивност като в петък и неделя“, обясни Брънзов.