Шефът на Националния кризисен щаб ген. Мутафчийски заяви, че пробите за коронавирус не се плащат. Той сподели, че не знае как ще се осчетоводят парите на депутатите, които са държали да ги заплатят. 

"Няма практика да се заплащат пробите. Не знаем как да осчетоводим парите на депутатите, които са си платили. С даренията също не знаем какво да правим. Не само парламентарната група на ГЕРБ си плати пробите. Облеклата в отделенията не се заплащат. В спешните отделения се работи с предпазни маски, ръкавици и всички мерки за безопасност, обясни шефът на Кризисния щаб. 

Д-р Кантарджиев обясни, че има доказани гени на новия мутирал коронавирус.

"Новият коронавирус не е като познатите до сега и тестовете са само за него. При съмнителен резултат се повтарят, с доказване на три гена. В рамките на деня и по-малко от 24 часа имаме резултати, с което малко държави могат да се похвалят", допълни той. 

"Има епидемия от детски паралич в Афганистан и Пакистан. Има опасност от морбили за неваксинираните деца. Мислим за няколко ДКЦ-та в няколко областни центрове, в които да се извършва имунизация. Завчера излезе един анализ на СЗО, да се изчака с имунизациите, защото, ако не може да се осигури абсолютна безопасност за майките и децата, не бива да се предприемат в момента. Мислим сериозно по този въпрос", заяви д-р Кантарджиев. 

"Една от причините малките деца да боледуват леко е една от ваксините, която предпазва от пневмонии", разясни той. 

Ген. Мутафчийски заяви, че в момента страната ни се катери бавно в графиките за заразените и затова здравната система успява да поеме всички случаи. 

"Нямаме растеж в смъртността. Скептиците винаги могат да кажат, че хората измират по домовете, но се води една статистика, която няма разлика със смъртността от миналата година. Нямаме скрита смъртност вкъщи. Труповете няма как да се скрият, така че мерките дават добри резултати и имаме плавно покачване на броя заразени. Намираме се на път към качване на броя на случаите и не можем да кажем, че сме преодолели опасността", допълни той. 

"Кметът на Костинброд държи да казвам всяка сутрин колко заразени има там, защото хората не приемат мерките несериозно. Да, има 5 заразени там, но не трябва да плашим хората. Нашата страна коренно се различава от картината в другите европейски държави и показва ефикасността на мерките", каза ген. Мутафчийски. 

Той разясни още, че в големите градове има по-голямо струпване на случаите. 

"В Пловдив миналата седмица положението изглеждаше по-зле, но това не означава, че сега трябва да излизат на улицата. Подчертавам, това не означава отхлабване на мерките. Ако не вярват на нас, да повярват на СЗО. В Бургас нещата се стабилизираха. Във Варна има леко покачване, но няма сериозен риск", съобщи той.

"Изключително неясна е ситуацията с област Монтана. Там случаите са над 20 и знаете, че имаше едно тържество, което развали цялата картина. Кларинетистът също беше заразен. Там всички се изплашиха и полицията е уведомена да следи изкъсо за спазване на карантината", допълни ген. Мутафчийски. 

Началникът на Кризисния щаб посочи, че скоро ще стане ясно дали мъжът, който се е прибрал от Банско в Несебър, се е заразил там. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!