Движението на товарните автомобили над 12 тона през почивните дни по магистралите у нас е забранено, но само на думи. Никой не спазва това правило, нито пък някой го контролира. 

Това пише Флагман, позовавайки се на очевидец, който за поредна седмица през уикенда забелязва тирове по АМ „Тракия“, блокиращи движението.

„Две поредни недели пътувам за Бургас и двата пъти ставам свидетел как тирове се движат по аутобана без да бъдат обезпокоявани. Първия път дори щеше да се стигне до сблъсък.

На 28 юли пътувах от Пловдив за Бургас, когато преди Карнобат два тира тръгнаха да изпреварват едновременно. Зад тях се движеше кола с по-бърза скорост и едва успя да спре. Вторият излезе внезапно, пускайки мигач в последния момент. Слава Богу, случаят се размина само с много псувни, които отнесе тираджията.

На 4-ти август, неделя, отново пътувах за Бургас, този път от Нова Загора в посока морския град. През целия път виждах тежкотоварни автомобили. Особено впечатление ми направи и патрулката на един от паркингите на аутобана. Вероятно бяха включили камерата за скорост. Който е минал с повече от 140 км/ч., скоро ще получи честитка.

Само за един ден държавата е направила доста оборот от недобросъвестни шофьори, нямам нищо против, но защо не се грижи за пътищата и за безопасността на участниците“, пита възмутеният мъж.

Забраната за движение на тежкотоварни автомобили над 12 тона е наложена преди няколко години, за да улесни пътуващите по Черноморието и обратно през натоварените летни месеци. Тя важи само за дните от петък до неделя, както и официалните празнични дни.

Движението по всички магистрали през лятото е интензивно, често тежките катастрофи стават заради тировете, чиито шофьори са уморени или заспали зад волана заради дългите преходи. Именно с цел облекчаване на трафика е въведена забраната, която обаче очевидно не се спазва и не се контролира.