Двигател от противовъздушна ракета е намерен на къмпинг край Шабла.

Сигнал за метален предмет, наподобяващ двигател на противовъздушна ракета, е получен днес към 9.45 ч. в Щаба на ВМС от Морския спасителен координационен център.

Обектът е открит в района на къмпинг „Добруджа“ край Шабла, съобщиха за Moreto.net от ВМС.

На място за изследване на предмета е изпратен екип от брегови пост за радиотехническо наблюдение „Шабла“. След направения оглед, военнослужещите класифицират намерения предмет като стартови двигател на противовъздушна ракета PANCIR – C1, който не представлява опасност. Към 10.45 ч. обектът е транспортиран на брега, в безопасен район.

Междувременно стана ясно, че военнослужещи от Военноморските сили са унищожиха днес, 7 август, при спазване на всички мерки за безопасност противопехотна мина, открита вчера в залива на град Царево.

Сигналът за металния предмет, наподобяващ боеприпас, е подаден на 6 август. Специализираният екип от ВМС извърши обследване на обекта и го класифицира като противопехотна мина. С цел намаляване на риска при унищожаването на боеприпаса, военнослужещите решават да не го извличат от водата и да не го транспортират. Мината е унищожена днес около 9.15 ч. в района на залива на гр. Царево, при стриктно спазване на всички мерки за безопасност, които се изискват при взривяване на обекти, намиращи се под вода.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук