Обвиненията в плагиатство не подминаха и тазгодишното издание на песенния конкурс „Евровизия”. Скандали разтърсиха няколко държави, като песните им бяха сравнени с някои световни хитове, пише Нова телевизия.
Португалия, Германия, Белгия, Кипър, Швеция са само част от държавите, за които се твърди, че са сгафили. Руснаците първи уличиха крадците на музика.

Според тях участниците в тазгодишното издание на конкурса масово са копирали номера на Сергей Лазарев от миналата година. Първа го е копирала участничката от Азербайджан. Певицата е използвала трансформираща се стая. Изпълнителят от Кипър пък отишъл още по-далеч. В неговото изпълнение е имало същите звездно небе и геометрични фигури, както и в изпълнението на руския певец. Песента му Gravity  пък е имала голяма прилика с песента на Human - Rag’n’bone man.

Нещата обаче не спират до тук. На тазгодишната "Евровизия" приликата между новите песни и стари хитове са направо главозамайващи.

Меланхоличната песен с фадо елементи на Салвадор Собрал обра овациите на публиката. Парчето-победител е сътворено от сестрата на изпълнителя.
Но меломани веднага видяха приликите с  Хенри Манчини - автор на музиката на романтичния филм "Закуска в Тифани" и по-конкретно – “Moon River”.

Белгия също не остава назад в щафетата. Песента „City Lights“, изпълнена от Бланш, е копие на песен, изпята година по-рано.

Композиторът - ди джей Диан Соло, е автор на „DJ Take Me Away” - песента представила България през 2008 г.

Според ескперти крадци на мелодии се оказват и хърватите. В случая аналогията е с песен от саундтрака на анимацията „Замръзналото кралство” на „Дисни”.
За преписвачи са набедени и германците. При тях приликата с парче на Дейвид Гета е директна.

Сърбите не остават по-назад. Приликите с парче на Кейти Пери се надушват от километри.

Световните медии коментираха, че в борбата за победа някои изпълнители ще останат известни само с това, че са преписали.