За 17-годишния Кристиан Костов – детето-чудо, което спечели второто място на финала на „Евровизия”, пишат редица немскоезични медии, пише Дойче веле в обзор по темата. Специален акцент те поставят върху политическия аспект на българското участие.

Булевардният „Билд амЗонтаг” отразява „в реално време” изявата на Кристиан Костов:
„23:01, стартов номер 25: Българинът Кристиан Костов, едва 17-годшен (а изглежда на 13) пее баладата „Beautiful Mess”, която се котира много високо. Но кой ли му е сложил това гнездо на главата и му е нахлузил тези ръкавици без пръсти, от които ръцете му приличат на гипсирани? Олеле, ужас! Но няма значение, харесаха го и журито, и зрителите. Второ място!”

Няколко издания хвалят музикалните качества на песента и на самия Кристиан Костов. „Тагсшпигел” пише:
„Музиката не е фойерверк, музиката е чувство”, заяви португалският певец Салвадор Собрал, който спечели първото място. Все пак музикално по-силни бяха песните от България и от Унгария (2-ро и 8-мо място). Когато Кристиан Костов, 17-годишното дете-чудо от България с ретро-фризура и с глас, който се колебае между фалцет и баритон, запя „Beautiful Mess”, в залата начаса се надигна огромен патос - все едно, че пееше Адел.”

Швейцарският „Нойе Цюрхер Цайтунг” обаче описва атмосферата сред украинските зрители в залата. А тя, според изданието, е била по-различна:
„При появата на българина Кристиан Костов из публиката се разнесе недоволно мърморене. Той е едва 17-годишен, живее в Москва и е смятан за тайния руски кандидат, за ерзаца, който Кремъл изпраща на мястото на изключената Юлия Самойлова. Победата на португалеца Салвадор Собрал и песента му „Amar Pelos Dois” бе посрещната с поуморена радост. „Какво щастие, че не е българинът!” – възкликва Павло – строителен инженер от малък град близо до Киев. После лицето му помръква: „Руснаците са хитри като лисици, те искат всички да им се подчиняват”, добавя той.

"Кой му сложи това гнездо на главата и тези ръкавици, от които ръцете му приличат на гипсирани?"
Няколко издания пишат за едно изказване на Кристиан Костов, разпространено от украински медии. „Зюддойче Цайтунг” обяснява:
„Вторият в класацията Кристиан Костов, представящ България, още в началото на вечерта обявил, че в случай на победа щял да счупи стъкления трофей, и то в Москва – вероятно в знак на протест срещу изключването на руснаците. Според украинските медии 17-годишният казал: „Ще си заснема видео как го счупвам – и се надявам много хора да го изгледат”. В „Инстаграм” обаче тийнейджърът даде на заден ход и нарече всичко това „шега”. Костов, син на баща-българин и майка-казахка, е отрасъл в Русия. За руските фенове на „Евровизия” той беше последната надежда да спечелят конкурса, макар и косвено.”

По същата тема „Щутгартер Нахрихтен” пише:
„Без отговор остава въпросът дали това изказване трябва да се разбира като знак на солидарност с неговата втора родина. Тази година конкурсът на „Евровизия” премина в сянката на конфликта между домакинстващата Украйна и Русия. На Юлия Самойлова ѝ беше забранено да влезе в Украйна заради нейна изява на анексирания от Русия полуостров Крим. През юни 2014 г. и Костов е пял в Крим в рамките на руски младежки конкурс, но по онова време още не е бил в сила декретът, с който се забранява влизането".