Стряскаща информация за употребата на алкохол в училищата изправи на нокти родителите в Бургас. Според данни от проведена анкетна става ясно, че цели 69% от учениците в Бургаско са употребявали алкохол, а 31% никога не са опитвали.

Става дума по-конкретно за анкета, проведена между 186 ученици от 2 бургаски училища – СУ "Епископ Константин Преславски" – Бургас и СУ "Св. св. Кирил и Методий" в Средец.  Анкетирани са младежи между 14 и 18 години, съобщават от пресцентъра на РЗИ-Бургас, съобщават от "Флагман".

39% от гимназистите съобщават, че са се напивали само един-два пъти, но други 40% заявяват, че пият един-два пъти месечно. 10% признават, че пият алкохол веднъж седмично, 8% - 2-3 пъти на седмица, а 3% се наквасват повече от това. Най-много учениците се наливат с огнена вода у дома – 36%, а 33% падат под масата на гости на приятел. В заведения алкохол сипват на 23%, а 8% се наливат в паркове или на улицата.

Запитани на каква възраст учениците започват да употребяват  алкохол, 40 % отговарят - 13-14 години, 39 % между 15-16 години, 15%  признават, че това се случва на 17 – 18 години, а 6% на 11-12-годишна възраст.

65% от анкетираните ученици казват, че никога не са се напивали, 23 % са се напивали поне веднъж, а при 12 % това се е случвало повече от три пъти.

Пиенето на алкохол се насърчава още в семейството

Влиянието на връстниците е твърде силно в периода на юношеството, когато започва да се отстоява независимостта от родителите и да се формират приятелски групи. В този преход от детство към зрялост, юношите експериментират различни поведенчески роли, които са характерни за зрелия човек.
В масовата българска култура пиенето на алкохол е една от тези роли, които се толерират и дори се насърчават, включително и в семейството.

Посягането към пристрастяващи субстанции у младите хора е всъщност не толкова проява на липса на знание, колкото резултат от криза в този период. По този повод отговорното възпитание у дома и разрешаването на съществуващите вече социални проблеми е важна предпоставка, за да може да се изгради ефикасна от заплахите в това направление позиция, поясняват още от Регионалната здравна инспекция в Бургас.