Да живееш в порутена външна тоалетна на ръба на Пловдив, без дори да можеш да се изправиш на собствените си крака, покрит с изпражнения, сняг и боклуци. Това е историята на Стойо Стойчев от Пловдив. Около възрастния мъж се разви цяла епопея днес, навръх рождения му ден, включваща загрижени хора, екипи на Спешна помощ, социалните и медиите, съобщава trafficnews.bg
От 1991 г. Стойчо, както го познават всички, живее на улицата. Обитава района в края на Цариградско шосе, на изхода на Пловдив в посока Първомай. Някога там имало сграда на старо заведение, край която спял, но впоследствие я бутнали.

Преместил се да нощува в стара и малка външна тоалетна покрай пътя. През годините шофьори и работници от района му помагали. Давали му по някой лев, купували му кебапчета и хляб. Стойчо бил здрав, жизнен, обикалял из района години наред. Тази зима обаче нещо станало и той спрял да излиза от тоалетната, която използвал за дом. Мръзнел в минусовите температури, покрит от сняг и боклуци.

Днес загрижени хора се обадили на 112 и извикали линейка, която да вдигне клетия мъж и да го закара в болница. Той обаче отказал. Служителите на Спешна помощ няма как да приберат в болница някой без съгласието му и си тръгнали. Заради това загрижените мъже се обадили и на социалните. В крайна сметка служителят на общинският служител Октай Шериф, убедил Стойчо да се съгласи да бъде откаран в болница.

Няколко души са били необходими, за да бъде изкаран обездвижения мъж от тоалетната и качен на носилката на пристигналата линейка. Наложило се да бъдат махнати част от връхните дрехи на мъжа, омазани със собствените му изпражнения.

Стойчо е откаран в болница, където ще бъде прегледан, ще се определи какво е състоянието му и тогава вече ще се реши какви да бъдат следващите мерки спрямо него, както и дали и къде може да бъде настанен.