България, Румъния и Хърватия трябва да бъдат приети в Шенген. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц в речта си „Европа е нашето бъдеще”, произнесена в Карловия университет в Прага днес.

„Европа продължава да бъде крайна дестинация за копнежите за много хора по света и затова се нуждае от реалистична, ориентирана към бъдещето миграционна политика.

Това включва справедлива и устойчива на кризи система за предоставяне на убежище с ефективна и правова защита на външните граници.

Третите страни, които сътрудничат в реадмисията, следва да получат в замяна възможности за законна миграция. На признатите лица, търсещи убежище, следва да се разреши да търсят работа в други държави членки много по-рано, отколкото понастоящем (след 5 години).

В същото време злоупотребите трябва да бъдат ефективно предотвратявани”, каза още Шолц.

Преломният момент, който канцлерът на Германия констатира с нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г., има значителни последици и за Европа, и Европейския съюз.

В речта си в Карловия университет в Прага Шолц дефинира изискванията и описа целта си за геополитически Европейски съюз, който да се изправи пред предизвикателствата – както вътрешни, така и външни.

„Ако първоначално Европейският съюз е бил проект за мир, насочен навътре, то сега трябва да защитава своите ценности и да гарантира независимостта и стабилността си и навън“, каза той, предаде БГНЕС.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук