Black Friday, или както е известен у нас – Черен петък, е сравнително ново събитие за България, но почти няма човек, който да не е чувал за кампанията с големите намаления в края на ноември. Това са изводите от национално представително проучване, направено по поръчка на eMAG, ветерани в организирането на шопинг фиестата. 94% от интервюираните знаят какво представлява Black Friday и приблизително двама от всеки трима души възнамеряват да направят покупка.
 
Тази година Черния петък е на 23 ноември

Интересна специфика за България, отчетена в изследването, е, че у нас Black Friday се възприема по-скоро като онлайн събитие. Докато американците се редят цяла нощ на опашки, в очакване магазините да отворят врати, и се стягат за традиционната блъсканица за намалените стоки, българите предпочитат леснотата и удобството на пазаруването в интернет. 70% от анкетираните са купували продукти онлайн и намерението за такива покупки на Black Friday е по-голямо, отколкото в традиционните магазини. Освен това 73% от тях вярват, че Черния петък оправдава репутацията си.
Може би по тази причина процентът на планиращите да похарчат под 100 лв. на Black Friday чувствително намалява – едва 1,6% от потребителите, като миналата година са били около 5%. Близо 57% от анкетираните посочват сума между 100 и 700 лв., като 22,1% от тях са предвидили между 200 и 400 лв. за пазаруване по време на кампанията. Любопитно е, че 8,9% имат намерение да направят покупки за между 1500 и 2400 лв.
 
По нещо за всеки
 
Данните сочат, че eMAG е първият избор, за който клиентите се сещат във връзка с Черния петък, и онлайн магазинът е готов да оправдае високите очаквания. Осигурени са 200 000 продукта на склад, от които над 75 000 от популярните категории телевизори, мобилни телефони, лаптопи, малки домашни електроуреди, мода, парфюми и козметика, автомобилни аксесоари, както и игри и играчки. Логистиката на компанията за Black Friday 2018 се подкрепя от нов склад с площ от 125 000 квадратни метра, размера на 20 футболни игрища, с капацитет от над един милион продукта.
Има ги и т.нар. „специални оферти“ – които се предлагат ексклузивно за Черния петък от 40 компании, партньори на платформата в нейния Маркетплейс (където може да се регистрираш като търговец и да продаваш продуктите си, като се възползваш от логистиката, трафика и маркетинга на eMAG).
 
Ето най-интересните сред тях:
  
Моторници и яхти (най-скъпият продукт е 8-метрова яхта);
Жирокоптер;
Инвестиционно злато и златни кюлчета;
Ваканционни пакети до екзотични дестинации като Пукет, Кабо Верде, Египет, Тунис.
 
Кратък наръчник за Black Friday 2018

Каквото и да решите да си вземете на Черния петък, за да се възползвате пълноценно, специалистите дават няколко съвета за онлайн пазаруването:

Направете списък с любимите си продукти. Често по-значимите намаления са за ограничени количества и докато се чудите за цвета или сравнявате параметри, те може да се изчерпат.

За да извършвате бързо покупки, уверете се, че сте запазили предварително данните си в своя онлайн профил.

Доверявайте се на електронни магазини с добра репутация.

Важно е да сте наясно и със срока за доставка – обикновено заради Черния петък той е по-дълъг от нормалното.
 
 
* Националното представително проучване е проведено от Kantar Millward Brown по поръчка на eMAG сред 1000 респонденти на възраст между 18 и 55 г., живеещи в цялата страна, в периода 18 октомври – 5 ноември 2018 г.