"За да влезем в еврозоната, трябва да овладеем инфлацията. Необходимо ни е редовно правителство, с него много по-лесно може да се прави политика с дълг.

Трябва ни много по-значителен дълг. В актуализирания бюджет на предишния кабинет са заложени 16 млрд. лв. Такъв дълг никога не сме взимали. Не е излишен страхът, че може да влезем в дългова спирала", заяви пред БТВ бившият финансов министър Симеон Дянков.

"Асен Василев става за социален министър, но не и за финансов", изтъкна Дянков.  Той подчерта, че финансовите министър трябва да е лошият в едно правителство и да казва, че нямаме пари.

"Асен Василев раздаваше повече от колкото можем да си позволим. Не, че не трябва да ни се вдигнат доходите, но трябва да можем да си го позволим. Всеки финансов министър се оценява според това: има ли висока инфлация, има ли висок дълг, има ли голям дефицит. И по трите показателя Василев не се справи", добави Дянков.

Той обясни, че нямаме тези пари, за да закупим самолетите "Грипен", защото вече сме на дълг. Дянков уточни, че увеличението на пенсиите от октомври не можем да си го позволим и то е на вересия.

"Смятам, че заради ситуацията проектобюджетът трябва да влезе в парламента в края на октомври. Бюджетът ще се харчи много и ще се наддава, защото всички се готвят за избори, но ние не можем да си го позволи", смята той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук