Бившият български премиер и цар Симеон Сакскобургготски е опечален. Европейското роялистко издание Еurohistoryjournal съобщава, че вторият братовчед на българският монарх Евгени Вюртембергски, който е син на Княгиня Надежда и Вюртембергския херцог Албрехт-Евгени, е починал вчера. 

Изданието цитира изпълнителният директор на Фонда за царското наследство на цар Борис и кралица Йоана Ивайло Шалафов, който по-рано сподели във Фейсбук, че херцогът си е отишъл от този свят, предава "Флагман". 

„Негово Величество Царят ни съобщи, че днес (б.а. във вторник) по обед се е поминал неговият първи братовчед Евгени Вюртембергски, син на Княгиня Надежда и Вюртембергския херцог Албрехт-Евгени. Покойният е роден на 2 ноември 1930 г. в Карлсруе и при светото си кръщение получава имената Ойген Еберхард Албрехт Мария Йозеф Иоан Рилски Роберт Улрих Отто Карл Хуберт, Херцог фон Вюртемберг“, пише Шалафов в социалната мрежа. 

Той припомня, че херцогът многократно е идвал в България - родината на неговата майка. 

„През 1962 г. той се венчава за Ерцхерцогиня Александра фон Хабсбург-Тоскана, дъщеря на принцеса Илеана Румънска. Заедно с братята и сестрите си беше на сватбата на Княгиня Калина преди 20 години. Аз лично имах честта и удоволствието да се запозная с него и да беседваме през 2011 г. в Кобург, когато бяха честванията по повод 150 години от рождението на Монарха“, разказва Ивайло Шалафов. 

„Евгени Вюртембергски е вторият Вюртембергски херцог от линията на “Черните Вюртембергци”, след големият си брат и първороден внук на Цар Фердинанд - Фердинанд Ойген, който се пресели в Небесните селения! Преди няколко години почина и сестра им Маргьорит! Бог да го прости!“, добавя той.