Хубавото в коалиците е, че има разнообразие и не всичко е осъдено от тоталитарен тип. Имаме определени разминавания в детайлите, но сме обединени в защитата на българския национален интерес. Това заяви лидерът на НФСБ и съпредседател на новото патриотично обединение Валери Симеонов в ефира на bTV.

"България трябва да е равноправен толерантен член на общността и да заеме същата позиция, която заеха държавите от ЕС. Става дума за акт на въздушно пиратство, дори държавно. То утре може да се извърши срещу българин, влязъл в списъка с враговете на Москва или Беларус", уточни той.

"Има ли друга коалиция, където лидерът да се оттегли? Ние така лишаваме от аргумент враговете ни, които търсят в личните противопоставяния липса на принципност. И в едно семейство има спорове, но това не значи, че мъжът и жената се развеждат след първия скандал. С Марешки сме имали два случая, където е изразявал различно мнение. То обаче бе формирано от медиите, които не винаги отразяват истината", заяви Симеонов.

"ГЕРБ няма нищо общо и не мисля, че са доживотен партньор. ГЕРБ бе партньор дотолкова, доколкото Обединени патриоти да прекарат определени точки и каузи и да ги реализират. Ние ги реализирахме чрез ГЕРБ и Борисов, макар че невинаги сме били съгласни с ГЕРБ или Борисов. Неведнъж съм критикувал грешките на Борисов и намесата му в работата на НС", уточни той.

Кой какви аргументи има и кой може да ни лепне етикета, че сме били патерица на ГЕРБ, запита Симеонов.

"При следващото НС, ако не се сформира правителство, ще бъде изгонено с камъни. Бихме подкрепили програма, подписват се приоритетите, съгласуваме се, накъде се отстъпва... След като се подпише програмата, тогава се подписва коалиционно споразумение. С всички партии. Единствената, с която няма да търсим обединение, е ДПС", увери той.