В сряда от югозапад облачността ще се разкъсва и над много райони ще намалява до предимно слънчево. Ще продължи да духа умерен вятър от запад-северозапад, който до вечерта ще отслабне, обяви прогнозата на НИМХ  дежурният синоптик Боряна Маркова.

Минималните температури ще бъдат от около минус 3° в отделни котловинни полета в Западна България до 5°-6° по Черноморието, максималните - предимно между 2° и 7°. Атмосферното налягане бавно ще се повишава, но ще остане по-ниско от средното за месеца.

Над Черноморието облачността ще е значителна и преди обяд на отделни места все още ще превалява дъжд. Ще духа умерен, временно силен северозападен вятър, който ще отслабва. Максимални температура на въздуха: 6°-8°. Температурата на морската вода е 11°-13°. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала.

В планините преди обяд времето ще бъде облачно с валежи от сняг, които ще спират. Облачността над масивите от Западна България бързо ще се разкъса и намалее до предимно слънчево. Ще духа умерен вятър от запад-северозапад. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 1°, на 2000 метра - минус 4°.

В четвъртък сутринта ще е студено, с минимални температури на отделни места в Западна България, където ще бъде почти тихо, до минус 7°, минус 9°. В затворените котловини и в западния участък от поречието на Дунав ще има условия за мъгли.

През деня вятърът ще се ориентира от юг-югозапад и ще се усили, повече - в източната половина от страната. Там и температурите ще се повишат по-чувствително. От запад ще се появи разкъсана облачност, отначало висока и средна, впоследствие ще се вплътни и снижи.

През нощта срещу петък и в петък на много места от запад на изток ще има валежи от дъжд, по-съществени в Рило-Родопската област; възможно е и да прегърми. След обяд, отново от запад на изток облачността ще се разкъса и ще намалее. Ще остане по-топло от обичайното за периода. През нощта срещу събота отново ще се заоблачи.

В събота ще преобладава облачно, в западната част на Дунавската равнина и мъгливо време. Там вятърът ще е източен, на места ще вали предимно дъжд, дневните температури ще са по-ниски. В източната половина от страната вероятността за валежи е по-малка; ще духа умерен югозападен вятър и температури ще достигнат към 15°.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната