Зимните валежи се отлагат за понеделник вечер, прогнозират синоптици пред Дарик. Средносрочните модели промениха прогнозите си за седмицата от 6-ти декември, но най-вече по отношение на дългоочаквания средиземноморски циклон, който изглеждаше, че ще донесе по-сериозна зима у нас. Но за момента това се отлага и вероятно ще видим повече дъжд, отколкото сняг.

В петък и събота средиземноморски циклон преминаващ доста южно от страната носи повече облаци вятър и малко дъжд, но повече валежи се очакват над крайните югоизточни райони.


Тъй като циклонът ще се отдалечава от страната, валежите няма да са съществени, а на изток остава и доста топло за началото на декември. Там прониква по-топъл въздух от юг.

В събота и неделя валежи почти не се очакват, относително ще застудее, но температурите ще останат в рамките на 5 до 10 - 13 градуса.

По сериозната промяна на времето се очаква в понеделник, когато от запад към страната ще се приближи нов център на ниско налягане, нов средиземноморски циклон, който ще донесе повече валежи и влошаване на времето.

Неговият център ще преминава южно от България и това ще създаде по-благоприятна валежна обстановка.

Още в понеделник следобед ще започнат валежи от дъжд на запад, които ще се разпространяват в нощта срещу вторник и към източните райони на страната.

Според моделите в момента, очаква се преобладаващите валежи в равнинните части на страната да са от дъжд, а по-високите полета на Западна България, в Предбалкана, в части от Дунавската равнина дъждът вероятно ще премине в сняг. Не е изключено да се образува и тънка снежна покривка.

За момента не се очертава създаването на сериозна зимна обстановка, но винаги трябва да имаме едно на ум, тъй като при подобно развитие на синоптичната обстановка, дори малка промяна в движението на циклона може да доведе до повече валежи от сняг, например.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната