Днес температурите ще бъдат по-високи от обичайните. Още сутрешните температури са доста високи. Наближава ни циклон и още тази вечер ще усетим промяната. Тъй като температурите бяха около 20-25 градуса, това понижение ще бъде с 10-15 градуса. Това обяви пред БНТ синоптикът от НИМХ Анастасия Стойчева.

"В северозападните райони ще започнат още тази нощ валежи, които до утре ще станат значителни в цялата страна. Ще се създаде обстановка, при която, освен рязкото понижени на температурите, ще се наблюдават и валежи", обясни тя.

Над северозападните райони на страната се очакват валежи от днес. Утре дъжд ще падне и край морето. А сряда и четвъртък ще са най-ниските температури, но живакът в термометрите няма да е под -4 градуса в отделни котловини, прогнозира синоптикът Анастасия Стойчева.

"При нас няма да е толкова ветровито, за да го отбележим като значително, за сметка на валежите, които ще бъдат доста значителни. По-голямата част от Европа е в рамките на антициклон, там времето ще е доста по-хубаво. Балканите са обхванати от студен въздух", заяви Стойчева.

"В Предбалкана и Централната част, както и в Рило-Родопския масив, се очакват огромни количества от дъжд - над 30 литра на квадратен метър. По високите места е възможно преминаването на дъжда в сняг, което примесено със силния вятър, е предпоставка за навявания", прогнозира тя.

"Още през нощта срещу сряда валежите ще спрат. Температурите също ще започнат да се повишават, но за кратко. В петък отново ще се очаква заоблачаване. Началото на следващата седмица ни очакват нови повишения на температурите. Такова време е типично за март. Много често се наблюдават такива резки промени", категорична е синоптичката.

От неделя започва ново затопляне, а астрономическата пролет ще започне на 20 март, каза още синоптикът.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната.