Валежите в югоизточните райони вече спряха. Все още през днешния ден очакваме превалявания в североизточните райони, но по-слаби и на фона на слънчевото време в западната част от страната. Това заяви пред БНТ синоптикът Евгения Егова.

"Тази обстановка беше породена от циклона "Ксенофон". Очаква се тя да е най-сериозна за месеца. По принцип октомври е характерен с такива превалявания, позитивното е, че сега те се случиха в края на септември.

В Ахтопол бяха най-големите количества, но и в Бургас за три часа имаше значителни валежи", обясни тя. "Този месец ще бъде относително нормален - под това се разбира, че среднодневните температури няма да имат големи амплитуди, валежите ще бъдат в нормите. Очаква се стабилизиране на времето, в сряда очакваме високи температури. Около 12-15 октомври очакваме отново валежи, но не в такова голямо количество", каза Егова.

Месецът ще бъда относително спокоен. Минималните температури няма да бъдат много ниски - най-ниските очакваме да бъдат в интервала -1 и 4 градуса. Не се очакват слани, но в някои от дните температурите може да са ниски. Най-топлите дни се прогнозира да бъдат тези, които предстоят.

Сериозна динамика няма да има. "Циганско лято" може да се очаква през ноември. Очакваме този октомври да бъде като миналогодишния. По най-високите върхове вече има сняг, за сега при нас, в ниското, не може да се очаква.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната.