"В момента облачността е значителна. Има и мъгли в Софийското поле по поречието на Марица, Тунджа, на изток от Сливен, Ямбол до Бургас, така че всички пътуващи трябва да се съобразяват с намалената видимост.

Следобед ще превалява слабо в северозападните части от страна и в планините, но това е достатъчно пътните настилки да са хлъзгави. По Черноморието ще превали слаб дъжд. В планините над 1800-2000 м, ще превали за кратко мокър сняг. 

Снежната покривка не е достатъчно за практикуване на белите спортове", каза синоптикът Петър Янков в студиото на "България сутрин".

Той уточни, че от утре започва чувствително повишение на температурите, но ще бъде ветровито. През почините дни ще има значителна облачност с ветровито време. Валежите в събота и неделя ще обхванат Западна България. Те ще бъдат предимно от дъжд заради топлото време.

"Ще духа силен вятър особено по планините. На север от тях в населените места като Велико Търново, Добруджа, Шумен, Русе температурите ще достигат до 24 градуса в неделя, въпреки че се очакват и валежи. По продължително ще превалява в южните части, повече валежи ще се отбележат сумарно в югозападните части", посочи гостът пред Bulgaria ON AIR.

Янков напомни на всички планинари, че когато тръгват на туризъм по високопланинските пътеки, трябва да бъдат облечени с ярки цветове.

"Във вторник ще премине хладна вълна. Съвсем слабо ще превали сняг в Западна Стара планина, в Дунавската равнина - дъжд и сняг, и в Предбалкана, но съвсем за кратко, след което започва няколко дни до края на седмицата с повече мъгли и ниски облаци. Сериозни снегове се очакват в периода между 18 и 21 декември и в населените места", каза още синоптикът.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук