Валежите от сняг не са изненадващи за периода, просто обилността им беше по-интензивна. Това каза синоптикът Евгения Егова. Валежите спират още утре вечер, но в източните райони ще вали още, уточни тя.

За днес също има предупреждение, затова имаме и пак жълт код за по-значителни валежи, допълни Егова.
В Централен и Източен Предбалкан се очаква по-голяма снежна покривка, а в крайните Южни райони - по-малко валежи, което обаче не е типично за периода.

В четвъртък се очакват най-ниските температури, в някои райони до минус 7. За кратко до края на месеца може да има и валежи от дъжд и сняг.
За празниците се очаква повишаване на температурите. На места ще вали дъжд и сняг. За Нова година се очакват слаби превалявания от сняг.

Според прогнозата за времето снегът ще се стопи в следващите дни и температурите ще се понижат драстично. На Бъдни вечер ще са по-високи от средните за сезона. Те ще са между 3 и 10 градуса през деня. Сутрин и вечер, обаче, ще спаднат до минусови температури. Навръх Коледа времето ще е мрачно, но меко, около 10 градуса.

Атлантическият цикъл, който преминава над Европа, е причина за необичайно високите температури. Заради него на християнския празник не само у нас, но и на целия континент хората няма да имат снежна приказка за празниците. В дните до Нова година ще продължи да бъде топло. Рекорд ще има на 27 декември - Стефановден, когато в южните райони на страната живакът може да удари 12 градуса. В първите дни от новата година ще стане студено и снегът ще зарадва скиорите.