През предстоящата седмица моделите отново прогнозират динамика - с чести валежи и облачно време. За сметка на слънчевите часове.

Въздушната маса над Балканите и през следващите дни ще се задържи неустойчива - с чести преминавания на циклони и динамично време. Краткотрайно затопляне очакваме от понеделник, но от вторник и сряда времето ще се влошава, съобщават синоптиците от Meteo Balkans. 

Времето във вторник и сряда

През деня във вторник от запад облачността ще се увеличи и на места, предимно над планинските райони от Западна България ще превали дъжд. Ще има условия и за значителни валежи към края на деня над Северозападна България. Вятърът ще е слаб от запад,  в Източна България - предимно умерен. 

Около обяд в сряда, под влияние на нов циклон от запад, на изток облачността ще се задържи значителна  и в Западна и Централна България ще започнат валежи от дъжд. До вечерта в Източна България ще паднат значителни валежи. Ще има условия и за гръмотевична дейност.

Над Западна България вятъра ще се ориентира от северозапад и ще застудее, в Източна България ще е се задържи североизточен. Късно вечерта и през нощта срещу четвъртък облачността от запад ще намалява. 

Минималните температури ще са между 3°С и 5°С, а максималните - между 10°С и 15°С.

Времето в четвъртък, петък и през уикенда 

В четвъртък и петък вероятността за валежи намалява, ще има повече слънчеви часове. Облачността от запад ще се разкъса и ще намалее, а вятърът ще отслабне.

В петък ще имаме повече облаци, но без валежи. Минималните температури ще са между 4°С и 10°С, а максималните - между 12°С и 14°С.

В събота от запад облачността отново ще се увеличава и вплътнява и над северозападна България ще започнат валежи, а с понижението на температурите по високите полета и Северозападния Предбалкан - ще са от сняг. 

В неделя валежите ще спират, но ще се задържи предимно облачно. Максималните температури ще са между 1-4°С - в Северозападна България и до 5-9°С, в Югоизточна България.

Отново имаме несигурност към края на месеца защото глобалният модел - GFS загатва за отново предстояща снежна обстановка, а ECMWF прогнозира, че облачността ще задържи разкъсана. 

Прогнозата е изготвена на 19.11.2023 г. по текущи данни на GFS и ECMWF. Идеята на седмичните прогнози е да се даде общ поглед за това какво можем да очакваме през седмицата.

Седмичната прогноза е изготвена на базата на Европейския модел за средносрочни прогнози и GFS. Както неведнъж сме подчертавали, подобни прогнози са несигурни в по-дългосрочен 7-дневен план и е възможно да претърпят изменения, затова следете и ежедневните прогнози на Meteo Balkans за най-навременните актуализации. 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук