Поради силен снеговалеж, заради усложнената метеорологична обстановка се въвежда забрана за преминаване на автомобили над 12,5 тона през прохода Троян - Кърнаре, съобщиха от АПИ.

Започна се: Снежна буря удари тези места в България, блокирани са хора

Движението в района се регулира от екипи на сектор "Пътна полиция".

Проходът Шипка е в идеално състояние за сезона.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.​

Лоши са условията за туризъм в планините, съобщиха за БТА от Планинската спасителна служба (ПСС). Температурите са отрицателни, облачно е, има и гъста мъгла. 

Вятърът е силен, вали и сняг. Почти на всякъде вече има снежна покривка от няколко сантиметра, добавиха от ПСС. Пътеките са хлъзгави, а видимостта е намалена, предупреждават още планинските спасители. 

Според прогнозата на Meteo Balkans  времето ще е предимно облачно с валежи от сняг, като по-значителни ще са в масивите от Западна и Централна България.

Ще духа ураганен северозападен вятър и ще има условия за виелици и навявания. Максималната температура на височина 1200 метра надморска височина  ще е около минус 2°С, на 2000 метра  - около минус 9°С.

 

 

 

Сняг падна тази нощ по високопланинските села на община „Родопи“. Най-голяма е снежната покривка в селата Скобелево, Чурен и местността Върховръх. Там снегът е около 15-20 см.

В социалните мрежи се появиха снимки от Бойково и Ситово, където се вижда, че снежната покривка, покрила земята е около два-три сантиметра.

Със смеси срещу заледяване започва обработка на пътищата към високите села в общината. Машините на фирмата, ангажирана със снегопочистването са в готовност да обработват пътищата при нужда.

Към момента движението на автомобилите по пътните артерии не е затруднено.

От община „Родопи“ предупреждават шофьорите да бъдат внимателни и да тръгват на път с коли, подготвени за зимни условия.

 

 

По разпореждане на кмета на Пловдив Костадин Димитров заради силния вятър са мобилизирани бригади на ОП „Градини и паркове”.

Директорът на общинското предприятие Антон Георгиев съобщи, че екипите вече работят на терен, като има готовност броят им да бъде увеличен.

До момента са постъпили три сигнала за паднали дървета – на ул. „Георги Данчов”, „Димитър Страшимиров” и улица „Ракита”.

„Служителите на ОП „Градини и паркове” работят по отстраняване на проблемите на тези места. Държим връзка и с колегите от „Гражданска защита”, които също са на терен”, заяви заместник-кметът по екология и здравеопазване Иван Стоянов.

От Община Пловдив призовават гражданите да избягват да излизат навън, както и да не паркират автомобилите си под дървета. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук