През нашата страна премина средиземноморски циклон, който освен градушка в някои градове и села, донесе валежи и гръмотевици в почти цяла България. През нощта циклонът вече бе над Черно море.

Днес все пак ще има краткотрайни валежи, на много по-малко места и много по-слаби като количество в сравнение с вчера. 

В планините на височина над 1800 метра ще превали сняг.

Очакванията са и днес да е най-студено. 

От северозапад облачността ще се разкъсва и намалява, като през нощта срещу четвъртък почти навсякъде ще се изясни, съобщиха от НИМХ.

Ще духа до умерен северозападен, в източните райони североизточен вятър.

Минималните температури ще бъдат между 6° и 11°.

Максималните температури ще са в широки граници - от 13° в североизточните до 22° в югозападните райони.

В планините ще духа слаб северозападен, само по най-високите върхове умерен до силен западен вятър. Ще има превалявания от дъжд, над около 1800-2000 метра от сняг, но след обяд след временно разкъсване на облачността в отделни райони на Рило-Родопската област ще прегърми. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 10°, на 2000 метра – около 3°.

По Черноморието облачността ще е предимно значителна и на отделни места, главно по южното крайбрежие ще превали. Вятърът ще е слаб до умерен от изток-североизток. Максималните температури ще са 13°-15°. Температурата на морската вода е 15-17°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. 

В четвъртък сутринта на места температурите ще се доближат до нулата, след това през деня много бързо ще се затопля. Валежите ще спрат и температурите ще започнат постепенно да се покачват.

В събота на някои места в страната се очаква максималните температури да са над 30 градуса по Целзий. 


След лошото начало на месеца май с много дъждове и бури, все пак се очаква от средата месецът да бъде един от най-горещите у нас за последните 100 години. Средната месечна температура ще превиши нормата, която в по-голямата част от страната е между 17 и 19˚, по Черноморието и във високите полета – между 15 и 17˚, в планините – от 2-5˚.

Метеоролозите съобщават, че в средата на май ще се радваме на температурни стойности над 30 градуса, като техният анализ предвижда да има дни на юлска жега, в които живакът ще удари неочакваните за този сезон 34 градуса.

Какво ще е времето по дни и часове вече може да видите в най-новата рубрика на БЛИЦ, в която ще ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната.