На истинско лято ще се наслаждаваме в следващите дни, като на места температурите ще стигнат 30 градуса.

Още вчера започна чувствително затопляне, след като по време на великденските празници на много места преваляваше дъжд. Днес вече над цялата страна ще грее слънце, а живакът значително ще се покачи.

Максималните температури ще са от 25-26 градуса, а в някои райони като Русе и Велико Търново дори и още по-високи, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Те ще продължат да се покачват и в следващите дни, като не е изключено в сряда и четвъртък да стигнат, а на места дори да надхвърлят 30 градуса, пише "Телеграф".

Все още обаче е твърде рано да поглеждате към морето. Температурите там ще се задържат с около 10-15 градуса по-ниски, отколкото във вътрешността на страната. Максималните в следващите дни ще са едва около 14-15 градуса, по Северното Черноморие и по-ниски.

Температурата на морската вода пък все още е много далеч от подходящите за къпане стойности. Очаква се днес тя да е едва 10-12 градуса,

Към края на работната седмица и през почивните дни отново облаците ще се сгъстяват и на места ще вали дъжд. Още утре се очакват кратки превалявания в някои части на Северозападна България, като не са изключени и такива и в София.

По-сериозно обаче ще се начумери времето в петък, а през почивните дни температурите ще паднат с 5-6 градуса. По-сериозно захлаждане се очаква през следващата седмица, когато живакът ще продължи да слиза надолу, а вероятността от валежи се увеличава значително.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната.