Във вторник и сряда от североизток, по-късно и от север, ще нахлува студен въздух. Ще преобладава облачно време, през първия ден с валежи: в Западна и Централна България - от сняг, на места в Горнотракийската низина и по Черноморието - предимно от дъжд. В Източна България ще бъде и ветровито.

Жълт код е обявен за днес, вторник - 18 декември, в девет области в Централна и Южна България. В областите Габрово, Велико Търново, Търговище, Шумен и Смолян предупреждението е за още снеговалежи. В планинските части на тези райони се очаква да натрупа нова снежна покривка до 5-10 см.
 

В други четири области - Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали, синоптиците предупреждават за значителни валежи от дъжд, които привечер и през нощта срещу сряда ще преминават в сняг. Очакваните количества на валежа са до 20-25 л/кв.м. А в нощта срещу сряда ще започне да се задържа и снежна покривка до 5-7 см.
 
В сряда в повечето райони вече ще е без валежи. В четвъртък и петък ще е студено, особено сутрин, но вероятността за валежи е малка; ще има и временни разкъсвания и намаления на облачността. Още първия ден вятърът ще отслабне. Слабо ще се затопли.

През почивните дни отново се повишава вероятността за превалявания - през първия ден в югозападната, а през втория в североизточната половина от страната. Валежите ще са от предимно от дъжд, в планините и планинските райони - от сняг.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната.