Мъже от Северозападна България, отишли да работят за сезона в хотел-ресторант в Созопол, твърдят, че са измамени от работодателя си. Те са подали сигнал в Инспекцията по труда и до Нова телевизия. Казват, че работили близо два месеца без трудови договори. След като си поискали парите и не ги получили, те били изгонени. 

„Мъжете разказват, че пристигнали в Созопол в началото на месец май. По договорка трябвало да помогнат за довършителните работи до края на месеца, а после да започнат работа в ресторанта на хотела като готвачи“, уточни кореспондентът Цеца Алексова.

“Започнахме да помагаме за това нещо, с което се бяхме разбрали с Аделина- собственичката. Първото обещание, че ще отворим на 25 май не се спази. Това стана на едва на 25 юни. Още един месец забавяне, при което ние продължаваме да вършим общополезен труд, без трудов договор”, разказа Иван Любенов.

Мъжете са подали сигнал до Инспекцията по труда.

„Уговорката за заплащането беше 50 лева на ден до отваряне на ресторанта“, добавя той.

Въпреки това продължили да работят още месец, защото очаквали да получават по 100 лева на ден в кухнята. Част от тях твърдят, че подписали и трудов договор, но със задна дата. Други обаче - отказват. 

„На 27 юни двама души подписахме договорите. Личните карти ни бяха взети месец преди това“, споделя Любенов. 

Някои от мъжете обаче твърдят, че подписите под договорите не са техни. 

“Не го подписах, защото не отговаряше на уговореното с нея (собственичката)”, разказва Кристофър Петков.

Скоро той разбира, че договорът му е подписан от някой друг.

“Не е истински, фалшифициран е. Аз не съм се подписал никъде. Тя ме е подписала сама, на коляно”, твърди и друг работник - Митко Илиев.
 
След като решили да напуснат хотела, подали сигнал в Инспекцията по труда. 

Кореспондентът Цеца Алексова посещава хотела с екип на Икономическа полиция и Инспекцията по труда. Там ги посреща Аделина Попова - собственик на хотела. Тя отрича да има проблем с подписите в документите. Проблемите били с наетите служители.

„Аз не съм подправяла нищо. Изключително некоректни са. Напуснаха в деня преди откриването (б.а. на хотела). Станаха и си тръгнаха демонстративно, изнудвайки ме да им плащам ден за ден“, оплаква се тя.

Според Кодекса на труда се плаща след навършване на месец, обясни Попова. 

„Мога да ви изкарам колкото си свидетели искате, за да потвърдят, че са си получили всичко по договора“, добави тя. 

Взех си парите за май, т.е. за пет дни 250 лева, каза пък Кристофър Петков.

От Инспекцията по труда са връчили на собственичката на хотела призовка до 6 юли да им предостави документацията на всички лица, подали жалба при тях, за да установят истината. 

Липсата на трудов договор е едно от често срещаните нарушения, обясни директорът на Инспекцията по труда в Бургас Павлин Васков.

„Когато говоря с такива хора, те казват „ами те ми обещаваха, но така и не ми го пуснаха“. Ако в продължение на два месеца някой ми обещава нещо елементарно, но така и не го прави, нормално е да се усъмня, че ме лъже“, добави той.

„Донякъде ми светна „лампата“, но искахме да си получим дължимите пари. Аз имам заеми. Нямах средства за гориво. Идвам от 650 километра, т.е. от другия край на България, за да работя тук“, споделя Ивайло Ковачев.

Собственичката на хотела твърди, че през времето, в което мъжете са били на работа при нея, са обучавани, получавали са и безплатна квартира и храна. 

„Те ме изнудваха за пари. Очевидно не са си пресметнали добре разходите. Те искаха да им плащам всеки ден. Всичко им е платено. За юни месеца са им дала по 1000 лева аванс“, каза още тя. 

А от Инспекцията по труда съветват работниците да изискват трудов договор преди започване на работа, за да могат при нужда да бъдат защитени правата им.