Плановете на японско училище да въведе униформи "Армани" за учениците си на цена около 750 долара за комплект предизвикаха оплаквания и разгорещен дебат, който стигна до парламента. Училищното ръководство потвърди, че основното училище "Таймей" в престижния квартал "Гиндза" е решил да наложи дизайнерските униформи от април.
 
Макар че униформата не е задължителна, критици твърдят, че родителите ще се чувстват принудени да я купят, за да не се чувстват изолирани децата им.

 
Японската агенция „Киодо“ съобщи, че училищното ръководство получило серия оплаквания от родители, които не били убедени, че дизайнерските дрехи са добър ход. След което в писмо за промяната им обяснили, че с марковата униформа 150-годишното училище ще пасне на околния лъскав район "Гиндза".
 
Но това не променило мнението на мнозина родители, а критики, макар и анонимни, влязоха в телевизионни емисии, след като станаха популярни в социални мрежи.
 
Един коментатор посочи, че с подходяща чанта към марковата униформа цената ще надхвърли 90 000 йени ($830), което му изглеждало твърде скъпо за обличане на бързо растящи деца. Друг - че цената е далеч по-голяма от костюмите, които самият той носи.
 
Директорът Тошицугу Уада призна, че цената "не е ниска", но отказва да промени плановете си, като се надява родителите да проявят разбиране.
 
Опозиционният депутат Манабу Терада постави въпроса в парламента, като запита каква е логиката за такива скъпи униформи в обществено училище, където учат деца с различен произход.
 
В отговор на въпрос финансовият министър Таро Асо, известен с марковите си костюми, каза, че планираната униформа е скъпа за основно училище. И добави: "Може да стане проблем, ако някой ученик не може да си я позволи".