Наредба на земеделското министерство е на път да ограничи количеството вода в млечните продукти до 60%. Тези, които имат повече - ще се наричат имитиращи продукти, защото нямат хранителните качества на другите сирена.

Асоциацията на млекопреработвателите е “за” въвеждането на ограничението, но независими млекопреработватели се възпротивиха остро.  

По български държавен стандарт горната граница на съдържанието на вода в млечните продукти е 54%.  

„Трябва да отбележим, че има и международен стандарт за бяло сирене. Той допуска до 60% вода. Проблемът е, че водата се вкарва в продукта с влагозадържащи агенти.

Това може да са химикали, ензими”, обясни Сергей Иванов от Асоциация “Активни потребители” в ефира на Нова тв.

 „Объркахме много потребителя и той трудно се ориентира кое е сирене и кое – не.  60% е висока граница, защото сиренето трябва да има усвояемост”, смята. Димитър Зоров от Асоциация на млекопреработвателите в България.

„Повече от 25 години на пазара има сирене, което не отговаря на БДС.  То не е вредно. Манипулация е твърдението, че се влага вода. Няма такова нещо. Водата си е в млякото, от което се произвежда сиренето. Промените, които искат, ще отворят дупка в пазара”, поясни Галин Грудев, млекопреработвател.