Близо 4 месеца след смъртта на 39-годишния Николай Кочев, който почина внезапно на работното си място на 20 август, разследването все още продължава и са открити множество нередности при работата на къщата за гости с ресторант „Resen Lodge guest house“, където е бил готвач, пише "Флагман".  

Приключила е проверката на Инспекцията по труда обаче, която е установила редица нарушения и е санкционирала англичаните, собственици на обекта във великотърновското село Ресен. В момента разследването е удължено с още два месеца, а със случая се занимават двама мастити адвокати от София и Велико Търново.

Почернените близки на Николай се надяват виновните за смъртта му да бъдат наказани с най-голямата строгост на закона. Жалби са изпратени до Главна дирекция „Инспекция по труда“, до Министерството на труда и социалната политика, до Министерския съвет, до Главния прокурор на Република България, до министъра на вътрешните работи.

Майката на Николай – уважаваният логопед във Велико Търново Лазарина Кочева, е категорична, че няма да се откаже, докато не получи възмездие за безотговорното според нея отношение, което е имал работодателят към сина й. Николай е бил нает в началото на август 2020 г., но така и не подписал трудов договор с англичаните.

По думите й – такава била практиката в тази къща са гости – имало огромно текучество на служители и нито един от тях не бил назначен по Кодекса на труда.

В деня на трагедията готвачът Николай приготвял в кухнята храна за клиенти, от персонала никой друг не е бил на работа, помагала му дъщерята на собствениците. Според съдебно-медицинската експертиза и данните от аутопсията на тялото на Николай, сърцето му буквално се е пръснало за секунда от токов удар.

Сервитьорка в заведението обясни, че е била предупреждавана – включи ли се трифазният ток – 5 минути да не докосва нищо в кухнята или на бара. Според нея – собственикът е бил напълно наясно, че инсталацията му е неизправна.

Николай Кочев е син на уважавания бивш началник на водолазите в Бургас Неделчо Кочев, който през 1992 г. загина при нещастен случай по време на лов в Странджа, улучен от рикоширал куршум.

След смъртта на Николай е идвала комисия за ел. инсталацията. Установено е нарушение, неправилно поставени кабели под машините за готвене, неизправни щепсели и контакти. Вървяло е ток по масите, където Николай трябвало да реже продуктите.

Майката на Николай – Лазарина, е решена на всичко, за да получи възмездие. Помещението, което е определено за кухня, е 2 на 2, пълно е с печки, с маси за готвене. Няма къде да се обърне човек“, твърди тя.

Тя недоумява защо къщата за гости в Ресен и ресторантът към нея продължават да работят и до ден-днешен.

В писмо до Лазарина от Главна дирекция „Инспекция по труда“ заявяват, че са извършени проверки, открити са нарушения, които впоследствие са отстранени. Наложени са и административни санкции на собствениците.