55% от водачите у нас управляват моторните превозни средства с превишена скорост в населените места. Това е един от изводите от приключилия двугодишен проект Baseline, по който съвместно с 18 страни от Европейския съюз (ЕС) работи и Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата".

Показателите са определени от Европейската комисия (ЕК) и се очаква чрез тях с по-голяма точност да бъдат установени основните причини за пътно-транспортните произшествия, уточнява БНР. 

"Проектът ще продължи с ново измерване на тези ключови показатели, като целта е високо рисковото поведение на участниците в движението по пътищата да бъде измервано с периодична чистота, за да проследи какъв е ефектът от взетите мерки", обясни д-р Милен Марков от Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" и допълни:

"Нашите препоръки са в три насоки: Подобряване на обучението на водачите, увеличаване на информираността на водачите и затягане на контрола.

При 80 километра в час скоростта на движение на автомобила ще предизвика трагичен инцидент, за пешеходеца, ако ситуацията се е случила на пешеходна пътека".

Останалите ключови показатели, които са изследвани в рамките на проекта, са шофиране под въздействие на алкохол, използване на колани и обезопасителни системи за деца, разсейване, автомобилния парк и използване на каски от велосипедисти и мотористи. 

Данните са събирани на 282 локации на територията на страната в населени и извън населени места, включително на автомагистрали. 

"Статистиката показва, че катастрофите стават по един и същи начин. Важно е да се намали скоростта на движение в населените места, на завоите и при променена пътна обстановка", отбеляза експертът Алекси Кесяков.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук