Окръжна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняем Стефан Асенов-Мендуто, на 49 г., за това, че в периода от 2010 г. до 19 май 2020 г., при условията на продължавано престъпление, без съответно разрешение, е извършил по занятие банкови и други финансови сделки – отпускане на кредити на обща стойност 1 млн. лева на над 50 лица, срещу уговорена лихва. Тази дейност е причинила значителни вреди и ромският барон е получил значителни неправомерни доходи в размер на 800 000 лева.

От 1 май 2016 г. до 1 май 2020 г., при условията на продължавано престъпление, в качеството си на данъчно задължено местно физическо лице, е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 50 000 лева, като е потвърдил неистина в подадени пред ТД на НАП-Пловдив годишни данъчни декларации.

От януари 2016 г. до 19 май 2020 г., в мотел до автомагистрала „Тракия“, в съучастие, като извършител, с Асен Асенов, негов брат, е предоставил систематически помещения на различни лица за полови сношения и блудствени действия, като за целта са били наемани проститутки.

Мендуто заедно с брат си и жена е извършил финансови операции с пари - 1 млн. лева, с които е закупил недвижимо и движимо имущество, като е знаел, че парите са придобити чрез тежко умишлено престъпление –лихварство, данъчни престъпления и предоставяне на помещения за проституция.

Като обвиняем за две деяния е привлечен и Асен Асенов,на  46 г., като съизвършител с брат си - за предоставяне на помещения за полови сношения и блудствени действия и в съучастие като помагач в престъплението - пране на пари.

Като обвиняема за пране на пари, е привлечена и Катя С., на 43 г., жената на Мендуто.

По делото продължават и в момента претърсвания и изземвания, разпити на свидетели, издирват се автомобили, придобити със средства с недоказан произход и др. 

Тримата обвиняеми са задържани за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, като след негова преценка предстои да бъде внесено искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Най-тежкото, измежду предвидените от закона наказания за престъпленията, в които тримата са обвинени, е от 3 г. до 12 г. „лишаване от свобода“ и глоба от 20 000 лева до 200 000 лева.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!