Скандален затворник-рецидивист, осъдил България в Страсбург, заради който ни заставиха килиите да са по евростандарт, иска да излезе предсрочно от затвора. Светломир Нешков - Куцара, който има 29-годишна присъда за опит за убийство на полицай, кражби, грабежи, хулиганства, документни престъпления и др., се изправя пред Софийския градски съд днес с мотива, че се бил поправил, пише "Телеграф".

Заради него през 2015 година съдът в Страсбург даде ултиматум на България да въведе европейски стандарти в местата за лишаване от свобода, след като Куцара се ожали, че се изхождал в кофа в килията, било пренаселено и без свеж въздух. На рецидивиста лично бяха присъдени 6750 евро обезщетение, а ЕСПЧ даде на държавата ни 18 месеца да ремонтира затворите и арестите у нас, така че на всеки затворник да се падат по 4 квадрата. Беше променено и законодателството. 

Интересен факт е, че Нешков има и присъда за бягство от затвора. През 2002 година е правил опит да бяга и по време на конвоиране, докато е бил все още обвиняем. Тогава скочил от влак в движение. По време на престоя си зад решетките е наказван многократно за притежание на телефони, сбивания и пр. За 15-годишния си престой зад решетките е бил местен от няколко затвора заради поведението си. В същото време се скъсва да пуска жалби срещу институциите у нас. 

Малка подробност е, че в делото Нешков и други срещу България участват защитници от небезизвестен комитет, който същата година номинира убиеца Джок Полфрийман за Човек на годината. Още по-интересна подробност е, че адвокат по делото за условно предсрочно освобождаване на Куцара е същият, който защитава и Полфрийман. Преди няколко години Куцара, австралиецът и известният като Пернишкия Чикатило - Станислав Ангелов - Сиси, атакуваха пред съда заповед на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", с която се определя редът на 4-часовите свиждания. 

Според документа тези срещи трябва да се провеждат в отделно помещение, но в присъствието на охрана или видеоконтрол. Причината - закоравелите бандити искат да се отдадат на ласки с половинките си необезпокоявани. А видеоконтролът или охраната им нарушавала правата. Сега 47-годишният Куцар води дела срещу тюрмата, защото е искал да се размножава -по естествен или изкуствен път.