Отвратителните номера на кабелните пирати прерастнаха в мародерска дейност. Някои от изловените през последните дни при спецакцията на прокуратурата и ГДБОП, доставчици на незаконни услуги са стигнали дотам, че лъжат, че е спрян интернета в болници и детски градини, научи БЛИЦ от два независими източника. Целта на плоските номера е да принудят високопоставени представители на държавата да се смилят над кабелните пирати и да прекратят прокурорските разследвания срещу тях.
Държавата, обаче не трябва да обръща внимание на шепа нагли тарикати, които са успели да оплетат в мрежите си над 700 000 абонати, а на всичкото отгоре не внасят ДДС за милиони, с което нанасят щети на бюджета.

Мнозина адмирират действията на магистратите и антимафиотите, които си вършат перфектно работата, за да осигурят законност както във всяка една уважаваща себе си държава.

"Колегите си вършат работата съвместно с прокуратурата. Има и представители на „Европол”, така че операцията е свързана с противодействие на, да го кажеме, интелектуалното пиратство. Което за България е един сериозен проблем. Знаете, че на този етап, вследствие на преприеманите мерки ние сме извън т.нар. Наказателен списък 301 на Съединените американски щати по отношение на борба с пиратството. Но имаме притеснение, че ако не продължим с ефективните мерки срещу този тип престъпна дейност, е възможно пак да бъдем включени в този списък. А това пряко влияе върху всички останали процедури, свързани с облекчаване дори на визовия режим за нашите граждани”, коментира пред БЛИЦ Младен Маринов.

Вътрешният министър бе категоричен пред БЛИЦ: „Ще продължим с противодействието на този вид престъпна дейност, защото това слага много лош имидж на държавата в световен мащаб.”

Ивайло КРАЧУНОВ