На 7 юли загубихме големият родолюбец и боец в защита на майка България и чадата й, Атанас Димитров. Дипломат и член на Българското геополитическо дружество, той води на високо ниво битката за България, за нейното историческо бъдеще.

Впрегнал цялото си знание, ерудиция и любов към Родинта, той дава становища, съвети, насоки на български политици в стремежа си държавата ни да има своето бъдеще. Работи за изграждането на мостове на българската държава към българската диаспора, за единението на българите, разпилени по света и съхраняването на националното самосъзнание и идентичност. Негови са идеята и съветът към президента Петър Стоянов да покани българите от четирите краища на света на Роженския събор през 2000 година. До последно поддържа връзките на майка България с децата й в Украйна и Молдова.

Воден от порива си за въздигане на националното самочувствие и достойнство на нас, българите, мачкани, унизявани и охулвани в последните три десетилетия, той разработва мултимедийна възстановка на древна Сердика - "Сердика Сакра", Свещената Сердика, както я нарича. Възстановката е показана в Националния археологически музей на БАН в Нощтта на музеите през 2014 г. и е представяна пред общественосттта в Майските дни на културата. През 2011 година инициира и организира честването на 1 700 годишнината на Сердекийския едикт за верска търпимост, с който император Галерий прекратява гоненията на християните.

Като изхожда от геополитическите дадености на страната ни и анализира динамиката и тенденциите в развитието на световната икономика и политика, Атанас Димитров генерира идеи и виждания за осъществяване на българските интереси и достойно място на България в света, които публикува на страниците на сп. Геополитика и в публицистични телевизионни предавания. Светла да е паметта на прекрасния българин Атанас Димитров, отдал ум, сърце и живот на милото ни Отечество и българския род!

Погребението ще се състои на Централните гробища на 9 юли, неделя, опелото - от 14:20 часа в църквата на Централни гробища.

Агенция БЛИЦ изказва искрените си съболезнования на опечалените!