НА 84 год. почина Евгения Хука - обичана българска поетеса, педагог и художничка. Тъжната вест съобщиха нейни близки във фейсбук:

С дълбоко прискърбие ви съобщаваме, че нашата скъпа приятелка, учителка, поетеса, ЧОВЕК с голямо сърце - ЕВГЕНИЯ ХУКА, ни напусна на 16 септември. ЕВГЕНИЯ се превърна в една от емблемите на нашия град с нейната будна гражданска съвест и всеотдайна творческа позиция. Остави ни 7 стойностни стихосбирки, десетки публикации в сборници и алманаси и стотици публикации в периодичния печат. Обходи градове и села с нейните емоционално въздействащи рецитали. Имаше още много планове, мечти, предстоящи срещи, последната й стихосбирка е под печат... СВЕТЛА Й ПАМЕТ! ДА ПОЧИВА В МИР!

Родена през 1935 г. в гр. Чирпан. Завършва специалност руска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. До 1990 г. работи като преподавател по руски език в Димитровград. Притежава първи клас-квалификация и званието „Главен учител“. Носител е на орден „Кирил и Методий“. Пише стихове.

Рисува картини – живопис. През 1986 г. има самостоятелна изложба в Димитровград. Нейни картини са притежание на обществени и частни колекции в България и Русия. Картината ѝ „Шагане – персийски мотиви“ е отличена със сребърен медал и се намира в Музея на Сергей Есенин в родното му село Константиново, Рязанска област – Русия.

След пенсионирането си се премества да живее в гр. Хисаря и започва активната ѝ писателска работа.


Започва да пише стихове на по-зряла възраст. Първите ѝ публикации на стихотворения в периодичния печат са от 1975 г. Издава 5 стихосбирки и една в съавторство с брат ѝ Николай Хука. Нейни стихотворения има включени в много литературни сборници. Участва в национални и международни поетични конкурси, на които са ѝ присъждани високи отличия. По нейни стихове са композирани песни. Много активен член е на литературен клуб „Извор“ от създаването му през 2004 г. Провежда много творчески срещи в различни градове и села на страната.

До последно Евгения Хука изнасяше рецитали из България. Погребението е днес в гр. Чирпан.