На 84-годишна възраст ни напусна легендарният гайдар от Странджа Пейчо Пейчев. Пейчо Георгиев Пейчев е роден на 22 октомври 1936 г. в село Изгрев, община Царево, пише flagman.bg. 

Интерес към народния инструмент гайдата е проявявал още в ранна възраст. Един от емблематичните гайдари на Странджа, който дълги години ръководи школа по гайда в град Царево.

Звучала е гайдата на Пейчо по панаири, сватби, събирания, местни, регионални, национални и международни събития. Майстор е не само в свиренето на гайда, но и в това, че сам изработва гайди.  

Осъществява аудио записи на „Нестинарската“ и „Пролетно хоро“, заедно с колегата си Огнян Василев на тъпана за фонда на БНР.

Нестинарското хоро, което Пейчо изсвирва и записва многократно, е включвано в плочи и албуми, издавани от радиото. Нестинарското Пейчо изсвирва и на Националният събор в Копривщица през 1976 г., а след събора Балкантон издава няколко произведения на най-добре представилите се в надпяването.


Към неговата дарба проявява интерес и народният певец от село Граматиково Манол Михайлов, който записва странджански народни песни в съпровод на гайдата на Пейчо Пейчев.

През далечната 1960 година, когато в село Граматиково се провежда Първият национален събор – надпяване „Странджа пее“, Пейчо Пейчев участва като певец.

В записите, организирани от редакция „Народна музика” по време на първия събор, съпроводът на песните е два типа: от местни самобитни свирачи и от известната Странджанска група.


По селекция на редакторите някои от участниците в събора получават покана за звукозаписи в студиото на Радио София, които творчески се ръководят от композитора Коста Колев, автор на обработките (съпровожда оркестър от класически инструменти).

Пейчо записва песента „Мъри вземи ме баласо“.

През 1965 г. по настояване на народния певец Георги Павлов от село Визица, Пейчо Пейчев е привлечен в странджанския ансамбъл на град Бургас, където се ограмотява и нотно.

Освен в ансамбъла Пейчо дълги години ръководи групи и съпровожда на фолклорните групи от Царевските села, както и на солисти към тях.

Напуска този свят на 24 октомври 2020 година.